Prečo je pre nás arašidové maslo prospešné?
Arašidové maslo je často spájané najmä s Amerikou. Prvé arašidové maslo však bolo dovezené Mexičanmi do USA. Zo začiatku bolo používané ako liek, neskôr ho začali ľudia kvôli lahodnej chuti využívať aj ako potravinu.
Určite ste už niekedy počuli informáciu, že z konzumácie arašidového masla priberiete. Je to však naozaj tak? Dôvodom, prečo sa hovorí, že sa z arašidového masla priberá je, že obsahuje vysoký podiel kalórií. 100 g arašidového masla obsahuje približne 600 kalórií. Má však vysoký obsah proteínov a obsahuje veľké množstvo minerálnych látok a vitamínov.
Veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a proteínov
Arašidy obsahujú široké spektrum minerálnych látok. V najväčšej miere sa vyskytuje draslík, vďaka ktorému môžete zredukovať riziko vysokého krvného tlaku, chorôb srdca aj vzniku mŕtvice. Tiež má dôležitú úlohu pri udržiavaní rovnováhy vody v našom tele.Pomáha odbúravať a tvoriť kyseliny a zásady v tele. Ďalším dôležitým vitamínom je horčík, ktorý sa nachádza v našich bunkách. Horčík pomáha k zachovaniu fyzickej a psychickej pohody, vďaka čomu lepšie prekonávame stres a únavu. Prispieva tiež k zlepšeniu našej koncentrácie a znižuje riziko vzniku kŕčov. Pomáha pri vývoji a spevňovaní kostí a zubov. Prospešnou látkou je aj proteín, ktorý spadá do kategórie bielkovín a pomáha nám pri tvorbe a obnove buniek a prispieva k tvorbe a rastu svalov. V neposlednom rade treba spomenúť aj vlákninu. Tá nám pomáha pri podpore trávenia a vstrebávaní živín.
Zdroj energie
Táto potravina má naozaj vysoký podiel kalórií. Ak zjete viac lyžičiek, nie je náročné sa vyšplhať až na polovicu denného kalorického príjmu. Vzhľadom na to, že patrí k zdravým tukom je ideálna pre športovcov. Kalórie zdravých tukov sa neukladajú v tele, ale začnú sa premieňať na energiu. Keď potrebujete rýchlo získať energiu, pridajte ho do ovsenej kaše, smoothie alebo ho zjedzte len tak s banánom a energia sa dostaví takmer okamžite.
Prevencia chorôb
Podľa rôznych štúdií sa arašidové maslo zaraďuje k potravinám s najvyšším podielom niacínu, ktorý je prospešný pri poruchách pamäte a tiež alzheimerovej chorobe. Vďaka vláknine prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva. Pomáha nám bojovať s vysokým krvným tlakom, srdcovocievnymi ochoreniami a s vysokým cholesterolom v krvi. Slúži aj ako prevencia cukrovky typu II a obezity.
Arašidové maslo je pre nás prospešné, avšak treba sa zamerať aj na výber toho správneho. Často sa do nich pridávajú rôzne nadbytočné látky, a preto je dôležité kupovať iba to naozaj kvalitné. Ideálne je, aby obsahovalo minimálne 90% arašidov a čo najmenej cukrov a solí.