Čo neviete o cvikle
Ak ste sa aj vy dali na zdravý spôsob stravovania mali by ste do svojho denného menu zaradiť cviklu. Svojim zložením sa radí medzi superpotraviny – potraviny, ktoré sú pre ľudský organizmus výnimočne prospešné a dodajú mu veľké množstvo živín a látok.
Surová je najzdravšia.
Ak chcete z cvikly získať maximálne možné množstvo živín mali by ste ju konzumovať surovú. Tepelnou úpravou v nej všetky zdraviu prospešné látky zničíte.
Surová cvikla nemusí každému chutiť, ale ak si pripravíte smoothie nápoje, alebo ju odšťavíte a šťavu vypijete získate z nej všetky látky, ktoré obsahuje bez toho aby ste ich zničili.
Cviklu môžete pripraviť aj tepelnou úpravou, ale vyberte si ten najšetrnejší spôsob. Zabaľte ju do alobalu a upečte, alebo ju uvarte v pare. O pár živín sa síce ukrátite, ale zachová si ich oveľa viac než iným spôsobom prípravy.
Účinky na organizmus.
Cvikla obsahuje veľké množstvá vitamínu B1, B2, B3, B5, B6, B9 C a E, karotén, betakarotén a minerály ako horčík, kremík, železo, vápnik, fosfor, draslík a ďalšie. Vďaka tomu priaznivo vplýva na celkový organizmus
- Znižuje cholesterol
- Udržuje cievy pružné a pevné
- Reguluje krvný tlak
- Má antiseptické, antioxidačné a antibiotické účinky
- Zlepšuje funkčnosť pečene, obličiek a srdca
- Čistí krv, vplýva na tvorbu krvi
- Detoxikuje a odvodňuje telo
- Spomaľuje starnutie pleti, vyživuje pokožku, nechty a aj vlasy
- Napomáha k chudnutiu.
Schudnite s cviklou.
Detoxikácia by mala byť prvým krokom ak sa pokúšate nejaké to kilo zhodiť. Očistou organizmu od škodlivých látok, toxínov a ťažkých kovov môžete zhodiť aj 2 – 3 kilá – áno, toľko škodlivín v nás môže byť. Cvikla má detoxikačné účinky. Vďaka jej konzumácii vyčistíte svoje telo a zlepšíte fungovanie lymfatického systému. Odvodňovacie účinky tejto potraviny vás zbavia opuchov a vody, ktorú váš organizmus zadržiava.